onsdag

Spansk fader vår



Någon ljusning för Spaniens del syns tydligen inte än. Enligt Kenneth Rogoff brukar en kris genomgå fyra faser: husprisfall, börsfall, arbetslöshet och minskad BNP. Vi kan väl börja med huspriserna:

Prisutvecklingen januari 2007 – januari 2013. Siffran -31,81 % är inte riktigt mätt från toppen och borde alltså vara ännu något högre. (Bild från casas.facilisimo.com/preciometro)

Så till börsen. Tja, IBEX 35 ligger ju på ca 50 % jämfört med toppnoteringen hösten 2007. Med lite vilja skulle man kunna se det som att en vändning är på gång. Men det kanske bara är en av alla rekyler på nervägen.

Arbetslösheten behöver vi knappt tala om. Den ligger för befolkningen 15-74 år på ca 25 % och visar inga tecken på att minska.

Sist men inte minst kan vi konstatera att Spaniens BNP sjönk med 1,3­­-1,4 % under 2012. Till viss del beror det nog på turismen, vilket jag nämnde i en studie i spanska.

Nu har krisen dock verkat under ca fem år och enligt någon slags krislogik borde det börja släppa nu. Men ser man tillbaka så undrar man ju vad som kommer att vara landets motor framöver. Turism ja, grönsaker ja, men sedan blir det svårare. Men kanske är landet egentligen på väg åter till ett ”normaltillstånd”. Läser man om Spaniens historia så förstår man att det finns långa perioder av låg tillväxt. Antony Beevor ger en målande bild av Spanien som ett land i stagnation vid tiden innan inbördeskrigen 1936.


En av mina spanska bekanta har länge talat med hög svansföring om Spanien som en historisk världsmakt. Nu har dock tongångarna förändrats. Föräldrarna har traditionell sett betalat en stor del av barnens första bostad genom att belåna sin egen, men nu är det svårt. Barnen har ju inte heller något jobb och får bo kvar hemma ända upp i medelåldern. Tjejerna vill inte hamna i samma sits som sina pigor till mödrar och skaffar inga barn. Tidigare har status varit väldigt viktigt med hög utbildning och fina titlar. De flesta grovjobb görs av sydamerikaner, men även det håller på att förändras och sydamerikanerna vänder hemåt i allt större antal. Det är inga muntra tongångar jag hör.


3 kommentarer:

  1. Favoritkommentar i repris (ursprungligen publicerad på DI):

    Bankerna är konkursfärdiga. De har inte en spänn. De har 10.000-tals hus, lägenheter, byggprojekt upptagna till fantasibelopp i sina balansräkningar. Många av objekten är osäljbara och har ett negativt värde då rivning är enda alternativet. Resten kanske har ett marknadsvärde som är max. 20% av bokfört värde.

    Bankerna kan inte sälja då de måste gå ner i pris och hela korthuset faller samman.

    Har själv en lägenhet på solkusten i ett komplex där banken äger kanske 80% av beståndet. De som har köpt lägenhet vill inget hellre än att sälja då hela området förfaller. Banken betalar inte den avgift som skall gå till underhåll och har inte gjort så sedan 2008, utan hoppas att vältra över dessa ackumulerade kostnader på framtida köpare. De privata köparna som en gång i tiden betalade kontant, och som försöker sälja har gått ner till 30-50.000 Eur men det går trögt. Banken har sina lägenheter till salu för samma pris som 2007, ca. 200.000 Eur för annars kraschar balansräkningen. De som köpt för lånade pengar har för länge sedan slutat betala banken och övergett sina lägenheter. Många som övergivit sina lägenheter har inte ens tömt skafferi och kyl så det drar till sig ohyra och kackerlackor.

    Under guldåren var det många från Sydamerika som kom till Spanien, fick ett jobb, köpte hus och lägenheter med 110% belåning utan problem. Dessa övergav sina hus och lägenheter först och lämnade Spanien bakom sig, senare har många andra utlänningar och spanjorer övergivit sina överbelånade hus och egendomar.

    Efter kusterna byggdes fram till 2007 tusentals hus och lägenheter av fullständigt undermålig standard. Målet var att bygga så mycket som möjligt så snabbt som möjligt och sälja lika snabbt och casha hem. Nu efter några år visar det sig att en del byggnader har byggts på grund som rasar/rör sig så husen faller ihop av sig själva. Har sett exempel på folk som betalat sitt livs besparing för sitt drömhus och efter ett par år är de förbjudna av myndigheter att gå i närheten då det är allt för farligt då husen har flera decimeter stora sprickor och håller på att rasa ihop.

    Bankerna har även lånat ut pengar till 1000-tals hus som byggts utan byggnadslov där lokala myndigheter kräver rivning då det är svartbyggen. Även dessa egendomar med negativt värde är upptagna till fantasibelopp i bokföringen.

    Bankerna har lånat ut till i princip vad som helst med inkompetenta banktjänstemän som beviljat lån på 150% av ett fiktivt uppblåst värde (då alla priser ändå skulle fortsätta uppåt i evighet och kuvertet med 5% "kick-back" sitter fint). Bygglov och liknande är ju bara att strunta i. Fejkade bygglov har ju kunnat köpas av lokala tjänstemän om det skulle behövas.

    Spanska fastighetsmarknaden är ett fullständigt moras, en fullständig katastrof som få inser den fulla vidden av. Verkligheten är skrämmande med banker och en byggbransch som agerat fullständigt hårresande. Det verkliga underskottet i bankerna är gigantiskt - av bibliska proportioner!!!!

    Och bankerna har desperat hoppats på att marknaden skulle vända och ett under skulle ske. Men under sker inte så ofta och nu är verkligheten ikapp.

    Så spanska staten som är bankrutt skall refinansiera ett bankrutt banksystem med pengar från norra Europas skattebetalare via ECB??????

    Någon måste sätta ner foten och säga stopp!!!!

    SvaraRadera
  2. Jag kan bara hålla med och jag har tyvärr sett mycket av detta på plats.

    SvaraRadera
  3. Korthuset är på väg ned...

    SvaraRadera