onsdag

Kinas export- och importsiffror, del II


Jag läser på Bloomberg att ett mail skickades igår där Kinas tullmyndighet försvarade landets import- och exportsiffror och menade att varenda dollar stämmer. Kinas uppsving på 14,1 % (december 2012 jmf december 2011) är siffror som bygger på faktiska tulldeklarationer. Mailet kom som ett svar på kritiken från Goldman Sachs och UBS m fl. (Se tidigare inlägg.)

RBS gillade visserligen att den kinesiska tullen hör av sig och kommenterar kritik. Men faktum kvarstår att statistiken verkar manipulerad när den jämförs med data från andra handelspartners. Shanghaibörsen (SHCOMP) sjönk efter att Peking rapporterade en nedgång i utländska direktinvesteringar på 4,5 % i december, jämfört med december 2011. Från RBS påpekas också att Kinas export till Hongkong visar stark tillväxt, samtidigt som data från Hongkong visar att importen från Kina är mycket mindre.

Man kan ju fråga sig varför siffrorna skulle dopas. Är det som i gamla Sovjet, att ingen vågar visa dåliga siffror för ledningen i rädsla för att förlora sin ställning. Eller vill man bara av ren nationalistisk stolthet visa bra resultat, som östtyskarna inom idrotten? Skulle dåliga siffror komma ut måste väl ledningen hitta syndabockar, vanligtvis någon yttre fiende. Och blir det riktigt illa är det ju kutym att starta ett litet krig mot någon för att avleda uppmärksamheten. Vi får väl se...

Kina är världens motor, men för perspektivets skull
kan det vara kul att titta på bruttonationalinkomsten, löpande USD. (Bild från Google Public Data)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar