lördag

Alla djur är jämlika...

De senaste dagarna har snacket om diverse bonusar dykt upp igen som ett gammalt spöke. Och visst, bankfolk har en del trevliga förmåner - framför allt en rätt häftigt ränterabatt men också lägre bankavgifter, lägre courtage och olika typer av företagsoptioner. Just optionerna är ju optioner och kan bli ganska värdelösa om inte kursen är bra. Men ibland är tajmingen ok och det är inte sensationellt att en medarbetare drar in en årslön i ett lyckat lösen.

I vilket fall, när förmåner kommer på tals går det alltid att peka ut andra tjänstemän i samma kvarter för att få lite perspektiv. Jag pratar givetvis om våra kära politiker. Tar vi en titt in i köket på farmen ser vi att en riksdagsslips har:

  • 58 000 kr i månaden som grund. De som sitter i något utskott kan lägga på 10 000 kr eller mer. Vår Talman, Per Westerbergs har lika stor månadslön som Reinfeldt, 148 000 kr.
  • Inkomstgaranti. De som har arbetet minst tre år i följd i riksdagen får 80 % av lönen under ett år. De som gjort sex år får betalt i två år. Om personen ifråga är över 40, kan det bli inkomstgaranti i fem år och för dem över 50 gäller 15 år.
  • Ingen minskning av pensionen även om personen lever på aktieutdelning från eget företag. (Denna förmån har tydligen stoppats nyligen, delvis i varje fall).
  • Rätt till en gratis lägenhet i Stockholm om de bor >5 mil från riksdagshuset.
  • 50 000 kronor per mandatperiod för tjänsteresor utomlands. 
  • Årskort på SJ, möjlighet till destinationskort på SAS och gratis taxiresor.
  • Traktamente när de övernattar utanför hemorten (och 110 kronor skattefritt/natt om de sussar i övernattningslägenhet i Stockholm).
  • Ingen trängselskatt när de tar bilen till jobbet. 
  • Ingen tydlig arbetsuppgift då riksdagen har stängt juni - mitten av september. Och jag som tyckte att lärarna hade ledigt länge.

Men jobbar då inte dess folkvalda förbannat hårt, med långa dagar och ännu längre nätter? Tja, kanske det. Men någon formell närvarokrav finns inte i varje fall. Nu ska i och för sig ledamöternas ekonomiska villkor ses över. Men det handlar givetvis bara om en rent administrativ översyn."Syftet är att göra regelverket tydligare och att förenkla den administrativa hanteringen av ledamöternas ersättningar."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar