tisdag

Basel, we have a problem


Samhällets stöttepelare – bankerna – har fått mildare regler från tillsynsmyndigheten, rättare sagt Baselkommittén för banktillsyn, som råkar ha Stefan Ingves som ordförande. Många knyter givetvis nävarna i kavajfickorna och undrar hur det kunde gå till. Även vår Carolina Neurath skrev att bankernas regelgnäll ger resultat. Men vad handlar det egentligen om?

Baselkommitténs nya regelverk skulle ju tvinga banker att hålla en viss mängd kapital, med en viss likviditet, för att kunna stå emot i oroliga tider. Det som har hänt nu är att införandet av dessa krav skjuts på framtiden några år. Dessutom har kraven mildrats på vilka slags papper bankerna måste ha. Istället för de avgränsade papper som ingick i termen "High Quality Liquid Assets" är det nu okej med vissa bolånepapper och företagsobligationer.

Och vad är problemet?

Det kanske inte bara är bankernas klagan som har lett till uppmjukningen av kraven. John Carney ger sin bild av problematiken (CNBC). Till att börja med kommer bankernas vinster att sjunka då de måste placera i säkra tillgångar. Det blir inte bättre av att bankerna internationellt kommer att konkurrera om säkra papper, vilket kommer att sänka avkastningen från dessa. När kraven nu mildras kommer konkurrensen att minska och fler papper hinner dessutom tas fram för att möta efterfrågan.

Men när andra papper, t ex företagsobligationer kan ingå, kan ju priserna på dessa gå upp med minskad avkastning som följd. Det skulle ju, som John Carney menar, kunna sprida sig till övriga obligationer och på sikt verka som ett slags globalt QE. (Kanske är det meningen?)

Ännu mer problem

Bankerna kommer givetvis att välja de tillåtna papperna som ger högst ränta. (Typ bostadsobligationer). Och när det blir trängsel bland köparna så kommer antagligen marknaden att skapa fler bostadsobligationer vilket för tankarna tillbaka till tiden för USA:s bostadsbubbla. Ett annat sätt är givetvis att fuska lite med ratingen på obligationerna för att på så sätt få fram fler, någonting som verkligen ger taskiga vibbar.

Hur som helst så skissas en riskfylld framtid upp. Kanske är det därför som EU kommer att ha en observationsperiod inför införandet av dessa nya regler.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar