torsdag

Kaffe någon?


Torkan i Nordamerika fick som bekant en rad grödor att skena i pris i somras. Under hela hösten gick terminspriserna sicksack på hög nivå, för att sedan börja sjunka ner mot normala nivåer igen. Det här var naturligtvis ett bra läge för trading i exempelvis vete, majs och sojabönor. Men frågan är hur det går framöver. Oron över torkan finns kvar i allra hösta grad i flera regioner. Och tittar man på kurvorna ser man att priset på grödor generellt sett har böjt av uppåt ända sedan 2006. Vad beror det på?

Sådana här priskurvor för ju spontant tankarna till en hög inflation, men det handlar givetvis om någonting annat här. Klimatet, ökad efterfrågan från stora inköpare, dyrare produktionskostnader, minskade odlingsytor... Det lär knappast oroa några surdegsbagande Södermalms-hipsters, storkonsumenter av kanadensiskt vetemjöl med extra hög proteinhalt. Men självklart är den här utvecklingen problematisk. I vilket fall är det nog dags att saxar sig ur de korta positionerna och tacka för den här gången. Sticker priserna upp igen så kanske det blir en repris, men i annat fall är det dags att titta vidare.

Kaffe är alltid intressant. Inte bara för att vi svenskar är storkonsumenter. Liksom grödor och olja är det en råvara som folk inte kan vara utan. Istället verkar konsumtionen bara öka och kaffe lär redan världens näst största råvara (efter oljan). Här har priset gått ner relativt långt från höga nivåer. Kanske det är dags att tanka?

Kaffepriset 2002-2013. Påminner det inte lite om guldpriset?
(ICE Futures. Bildkälla:tradingeconomics.com)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar