onsdag

Swish – ett nytt sätt att ta betalt


Swish har äntligen kommit som en efterlängtad julklapp i bankbranschen. Önskemålet har ju varit tydligt en längre tid. Det måste skapas fler tjänster som:

  1. Minskar den olönsamma kontanthanteringen och annan manuell hantering 
  2. Är breda; kan används ofta och av många 
  3. Innefattar små avgifter som dras obemärkt. Det ska bara säga ”swish” liksom.

Swish, bruset av pengar som kommer flygande.

Tjänster som Nordeas Xtraspar har visserligen varit helt i rätt linje. Kunden bestämmer att en liten extra summa ska dras varje gång kunden betalar med kort, och den summan sätts automatiskt in på kundens sparkonto.  Xtraspar klarade nummer 1 och 3 ovan. Visserligen dras ingen avgift, men Nordea kan sitta ett tag och ta ränta på pengarna innan de hamnar på kundens Kapitalkonto eller Förmånskonto (ränta, typ 0,1-0,75 %). Tyvärr har tjänsten inte riktigt klarat punkt 2. Den är inte speciellt populär.

Med Swish kan kunderna hos både SEB, Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar Bank, Nordea och Swedbank skicka pengar till varandra direkt vila sina telefoner. Att ansluta sig till tjänsten kostar ingenting, men att använda den kommer att kosta pengar …längre fram. SEB bjussar på avgiften fram till 30 juni 2013. Därefter kommer det att kosta 1 kr varje gång kunden skickar pengar. Handelsbanken kör avgiftsfritt till och med årsskiftet, sedan gäller 1 kr per skickad betalning. Nordea väljer att vänta med avgiften ända till 2014, men sedan dras 1.50 kr vid varje överföring. Hörde jag ett Swish?

2 kommentarer:

  1. Frågan är när man kan göra direkta bankövereföringar, tekniken finns ju uppenbarligen.

    Men det skulle väl tära på intjäningen för mycket kan jag tänka mig.

    Varför ska det behöva ta upp till en dag att föra över pengar mellan olika konton/banker?

    SvaraRadera
  2. På A svarar jag aldrig. På B svarar jag jajamensan. På C svarar jag att det å andra sidan går blixtsnabbt jämfört med fondaffärer som fortfarande sker via pappersarbete på Back office.
    /John

    SvaraRadera