tisdag

Helt säkert bästa fonden kanske

Etiska nämnden för fondmarknadsföring kom häromdagen med vägledning angående kritik av svåra/missvisande fondnamn. Till exempel så vill de inte att fonder ska benämnas ”absolutavkastande”. Många har nämligen trott att fonden absolut ger avkastning, vilket absolut inte är säkert. Sedan ska begreppet "small cap" hanteras med försiktighet. De som sparar i en fond med namnet small cap kan ju tro att fonden investerar i småbolag, men det är ofta en sanning med modifikation.
Hur är det med börshandlade fonder då? Tja, Wall Street Journal kom upp med några exempel: en Mellanöstern- och Afrikafond med bara 5 % av placeringarna i Mellanöstern, en fond inriktad mot bostadsbyggföretag ed bara 26 % av investeringarna i just bostadsbyggföretag och en BRIC-fond med endast 2 % i Ryssland.
Fondsparare behöver inte vara sjukligt konspiratoriska för att ana att man ändrar lite på innehållet i fonden, för att den ska klara sig bättre i jämförelse med andra fonder i samma kategori. Vakna kunder läser givetvis på. I annat fall kan de bli besvikna. Som exempelvis de som trodde att de följde med spotpriset i olja med ETF:en US Oil, men som bara fick +19 % när spotten steg 100 %, beroende på att ETF:en följde oljeterminerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar