fredag

Kort om kort, kontanter och våra äldre

Det skrivs en del i tidningarna och på bloggar om minskningen av kontanter i samhället, kontantfria banker och inte minst svårigheterna för våra äldre att hantera sin ekonomi i denna utveckling. Bland annat har SvD:s egen Carolina Neurath tagit upp ämnet med vinkeln att bankerna tjänar på korthanteringen. Tja, visst är det så. Men själva idén är ju att gamlingarna ska ha svårt att komma åt sitt kapital. Enkelt uttryckt:

  • Gamlingarna ska ha kvar pengar och pension på banken med sedvanliga depå- och förvaltningsavgifter. 
  • Ifall pensionärerna, gud förbjude, började göra av med pengarna gynnar det sällan bankerna. De gör inga investeringar eller placeringar. De reser till Madeira, ger bort pengar till välgörenhet etc.
  • Den dag åldringen kilar vidare hamnar pengarna hos yngre anhöriga - de gör däremot investeringar och placeringar som gynnar bankerna.
  • Skulle det saknas nära anhöriga kan dessutom banken/försäkringsbolaget behålla pengarna i en privat pensionsförsäkring, förutsätt att innehavaren har angett rätt (fel?) val den dagen försäkringen tecknades.
Nu skulle man ju kunna tro att PRO i ren protest mot utvecklingen uppmanar sina medlemmar att exempelvis byta till Handelsbanken, som har kvar lokalkontor med kontanthantering. Men icke. Om det beror på att PRO:s ledning är hämtad från S-rörelsen, och är helt främmande för sådana drastiska initiativ, låter jag vara osagt. Vi får väl se...

"- Jo morfar, du behöver först koppla upp dig på nätet, sedan hitta rätt på webbsidan,
därefter logga in dig och sedan klicka dig fram på den inloggade sidan... hur är det förresten med blodtrycket?" (Bild från Swedbanks hemsida)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar