torsdag

Amerikansk jobbstatistik och Frans Kafka

Amerikansk jobbstatistik är ett underbart område att gräva i om man gillar siffror, trender och alkemi. Till att börja med mäts antalet nyskapade jobb hos företagen, medan antalet arbetslösa mäts i en annan undersökning riktad mot hushållen. Det är alltså vanligt att jobbsiffrorna verkar okej samtidigt som antalet människor som söker jobb (i någon mån) peka på helt andra tal.

Arbetslöshet per delstat
Arbetslösheten i USA med högst andel i de rödfärgade staterna

Vanligtvis gör man i varje fall undersökningarna samma vecka. Men förra månaden blev det en extra tvist på det hela. Antalet arbetssökande mäts genom att kontakta 1000-tals hushåll och nu valde man att flytta fram undersökningen för att inte krocka med Thanksgiving. Som av en slump kom dock orkanen Sandy in och gav upphov till närmare 100 000 jobb för att röja och städa. Dessutom var det presidentvalskampanj vilket drar mängder av tillfälliga valarbetare. Hur siffrorna från företagen ser ut och har påverkats av Sandy och Thanksgiving är en annan fråga.

Hur kommer då siffrorna att påverka vår kära börs? Antagligen som bondepraktikan påverkade bonden i gamla dagar, ingen vidare trovärdighet men i brist på bättre kanske...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar