fredag

Efter mer än ett år på gasen


Många hobbytraders snackar om oljepriset och försöker sig på affärer som den senaste tiden verkar ha gått …sådär.  Samtidigt finns ett annat bränsle som sällan lyfts fram som placering, nämligen vår kära naturgas. Den pumpas upp som aldrig för (inte sedan 1973 i varje fall) och ska ge USA helt nya utsikter för att möta sitt energibehov inom överskådlig framtid. Vissa bekymrar sig över att uppumpningen (se fracking) ställer till lite oreda, men nu var det inte det jag tänkte på.

Sedan sommaren 2011 har gaspriset sjunkit lugnt och fint, perfekt för en lång och lönsam handel. Under våren 2012 vände kurvan till en uppgång som bjudit på en lite skakigare men ändå lång och behaglig resa. Vissa säger att priset kommer stanna lågt eftersom det börjar pumpas gas i varenda buske snart, och att lagra gas i väntan på bättre tider är ingen enkel sak. Andra säger att priset är ohållbart lågt och kommer gå upp på sikt. Det tillverkas som bekant ingen mer naturgas och framöver kommer gasbolagen att få mer skatter, driftskostnader och miljöproblem i knäna. Kanske läge att gå lång?

För dem som vill kolla på fler bubblare i helgen kanske Fejjan kan vara intressant. Och gäller det råvaror kan ju sädesslag alltid vara spännande. För alla som sitter och handlar hemma på kammaren kan mini futures vara lämplig i vanlig ordning. Vill man se priserna på underliggande kan en enkel lösning vara att besöka våra tyska vänner på boerse-go.de. (Klicka vidare, t ex på ”i”-symbolen, för att se varje vara för sig).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar