onsdag

Börsen på topp - men var är ballongerna?


Stockholmsbörsen har inte varit något glädjehus på länge. Visst, kursen är hög så det räcker men omsättningen har varit blodfattig länge och några trevliga nyintroduktioner kommer man knappt ihåg längre.

Börsen 1993-2013. (Källa: tradingeconomics.com)

Detta är givetvis inte kul för Nasdaq OMX. Men uppstickaren Burgundy, som skulle kapa andelar av handeln, vart väl inte heller någon succé under rådande omständigheter.

Apropå Burgundy så är utvecklingen givetvis inte speciellt kul för Avanza som till stor del lever på börsen, och som är delägare i Burgundy. Självaste vd:n gick ut häromdagen och lovade en månads courtagefri handel hos Avanza i det bolag som först noterar sig under 2013. Detta är givetvis inte för Avanzas skull, utan för att en låg börshandel skadar svenska aktiesparare och på sikt våra pensionssparare.

Jag har skumpan på kylning, men om börsen står högt medan omsättningen är låg, arbetslösheten stiger och företagarna är negativa, då blir det liksom ingen riktig feststämning. Snarare en nervös väntan på att det ska börja knaka i golvet. Vad kan hända, kanske tillväxten visar sig ovanligt ihålig, krisen i Europa kanske visar sig värre än någonsin, eller så ställer en lömsk dollar till det… Lika bra att korka upp skumpan nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar