onsdag

PPM-förvaltning, bättre än sitt rykte?


Jag blev nyss uppringd av en hurtig säljare från någon pensionsförvaltare, Prognosia, Monetar eller vad de nu hette. Killen lät som han var påtänd och stammade fram argument om varför jag måste anlita hans förvaltningsbolag. Jag kunde ha slängt luren i örat på stackaren, men varför då? Han försöker ju bara göra ett jobb, och knappast ett tacksamt sådant.

Nu verkar det i vilket fall som finansiella tjänster inte längre ska kunna säljas via telefon. Det är ett förbud direkt riktat mot alla dessa små pensionsförvaltare. Och få verksamheter i finansbranschen är så föraktade som PPM-förvaltning och alla firmor som sysslar med det, t ex de ovan nämnda. Deras telefonsäljare hala som tvålar, tjänsterna är otydliga, avgifterna talas det tyst om och hur är det egentligen med avkastningen? Vänta förresten, det där lät ju precis som vilket pensionsbolag som helst?! Och så är det kanske. 

Inspektionen för socialförsäkring 

Nyligen jämförde den statliga inspektionen för socialförsäkringen, ISF, hur avkastningen skilde mellan de som rattade sitt eget PPM-sparande och de som exempelvis anlitade någon PPM-förvaltare. Det visade sig, hör och häpna, att PPM-förvaltningen generellt sett lönar sig, om än med liten skillnad. De höga avgifterna drar ner resultatet, men å andra sidan kom avkastningen till en lägre risknivå vilket kan vara nog så värdefullt i dessa dagar. Jag citerar:

"... Resultaten pekar vidare på att det i genomsnitt finns en överavkastning för dem som anlitar fondförvaltningstjänster. Beräkningarna antyder dock att den genomsnittliga överavkastning som externa förvaltare ger är liten, borträknat den extra avgift för dessa tjänster som individen betalar (utanför premiepensionssystemet). Vidare visar resultaten att risken i portföljen reduceras för dem som väljer en extern förvaltningstjänst, vilket alltså är positivt för den enskilda spararen."

Några av landets högt ärade ekonomitidningar skrev givetvis om resultatet men fokuserade på att hacka ner på PPM-rådgivarna. Först längre ner i texten nämndes det pliktskyldigt att rådgivningen faktiskt är lönsam för kunderna. 

Men är pensionsrådgivning att rekommendera?  

Jag tror givetvis att branschen har en hel del brister. Speciellt om man ser tillbaka några år. Men de behöver inte vara sämre än många stora banker och försäkringsbolag som lyxrenoverar egna lägenheter, ger varandra astronomiska bonusar, har noll ränta på lönekontona, har dyra och underpresterande fonder osv osv osv. Så ja, jag rekommenderar alla som inte orkar bry sig att låta någon annan förvalta deras pensionssparande. Resultatet blir enligt ISF generellt sett snäppet bättre. 

Vill sedan våra myndigheter motarbeta alla dessa mindre förvaltare så kan de ju börja med att förenkla pensionssystemet så vanliga människor orkar sköta sitt sparande själva.

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag jobbar med sociala medier på Pensionsmyndigheten och såg att du gjort ett inlägg om pensionsrådgivare och vill gärna svara på dina synpunkter.
    Vårt allmänna råd är att se över avgifterna för rådgivningstjänsten och att inte köpa något man inte förstår.
    Det man ofta glömmer bort är att tänka på avgiften som rådgivarna tar ut.
    Som du också kan läsa i rapporten från ISF står det följande: ” Noteras bör att effekten av externa förvaltare bara är undersökt för den grupp som faktiskt har valt det och att resultatet inte kan generaliseras till pensionssparare i allmänhet.”
    För dem som inte är särskilt insatt i fonder eller inte vill göra fondbyten själv finns det istället fyra statliga förvaltningsalternativ att välja på, här kan du läsa mer om dem! www.pensionsmyndigheten.se/StatensForvaltningsalternativ.html
    Läs gärna på vår hemsida för mer information om rådgivare: www.pensionsmyndigheten.se/Radgivare.html
    Ditt inlägg hittade jag genom en sökmotor som heter NewsMachine och som visar träffar på internet som handlar om pension.
    Hälsningar Arvid, Pensionsmyndigheten

    SvaraRadera
  2. Hejsan Arvid på Pensionsmyndigheten
    Jag tycker att det är mindre intressant att jaga småspelarna. Avgifterna som bankerna tar ut är det stora problemet. En vanlig summa är t ex 120 kr/år för en IPS-depå. Det motsvarar 1 % av insatt kapital och då har jag inte ens placerat pengarna än. Sedan vill våra fyra storbanker gärna lägga mina pensionspengar i så kallade "strukturerade produkter" och då kan vi börja tala om stora och otydliga avgifter.
    Det hela med förvaltning handlar till slut om avkastning vs risk. Och de luriga rådgivarna verkar ju i varje fall erbjuda försäkringar som ger mina anhöriga beloppet på min PPM om jag trillar av pinn innan 61. Pensionsmyndigheten tar istället mina intjänade pengar och ger dem tillbaka till pensionssystemet. Eller har jag helt fel?
    Din vän John

    SvaraRadera