fredag

Vill Sverige bli av med sina pensionärer?


Det klagas en hel del på vården idag. Inte minst åldringsvården. I samband med detta finns det en oro över hur en allt mindre andel unga ska kunna ta hand om vår åldrande befolkning. Och den åldrande befolkningen oroar sig för sänkta pensioner (Bromsen). Kan problemet lösas, eller i varje fall lindras, på något enkelt sätt? Tja, varför inte genom en smärre folkvandring. En spaning där jag bor visar i varje fall många i arbetsför ålder kommer hit för att arbeta och många äldre svenskar flyttar härifrån. Och varför inte, i varmare länder kan våra seniora medborgare få:
Sänkta levnadsomkostnader
Som exempel ligger matpriset i Sverige generellt 20 % över det europeiska genomsnittet.
Lägre skatt på pensionen
Sverige har avtal med flera andra länder för att undvika dubbelbeskattning. Detta kan givetvis variera för olika länder men som exempel beskattas inte tjänstepension från privat näringsliv över huvud taget i Portugal. Avtalen är som gjorda för att få våra åldrande att flytta. Anar jag en dold agenda?
Gemenskap och förbättrat socialt liv
Många uttråkade pensionärer kan byta tv-soffan mot golfrundor, året runt-trädgård och kvällar vid tapasbaren.
Minskad benskörhet/färre benbrott
Sol, medelhavsdiet och sköna promenader istället för ishalka, snö och mörker.

Vad vinner då Sverige på att våra äldre flyttar utomlands? När vi skriver skatteavtal med andra länder är det med vetskap om att vi förlorar skattepengar och konsumtion. Men å andra sidan får vi:
Minskad belastning i vården
Fler lediga bostäder
Våra vänner i sydligare länder får ökad konsumtion från seniora medborgare och dessutom fler sålda bostäder, vilket det inte är någon brist på runt Medelhavet.

3 kommentarer:

  1. Vill bara tillägga att när det gäller flytt till ex Spanien tar staten 25% i skatt vid utbetalning av allmän pension och statlig tjänstepension.
    Det innebär skatteintäkter för Sverige och inga utgifter för bostadstillägg, socialhjälp, vård och omsorg.
    Rena vinsten alltså.

    SvaraRadera
  2. Nästan samtliga pensionärer flyttar tillbaks mär de blir skröpliga och behöver vård. Det är endast de åren de är friska som de reser utomlands. Under dessa år väljer de att konsumera sin svenska pension utomlands.

    SvaraRadera
  3. Anonym2 mars 2013 10:58 : Helt rätt !

    SvaraRadera