tisdag

Äntligen bättre ränteerbjudande!

Avanza har gjort det riktigt enkelt att välja räntesparande. Du behöver bara dra skalan till den procentsats du vill ha, och få ett förslag på ränteplacering. Det trevliga är att skalan går ända upp till 10 % vilket är underbart i tider av rekordlåga sparräntor. Få se nu... aktier och fonder?
(Se utklippet nedan.)

Hitta den ränta som passar dig! Varför inte >10 % med aktier och fonder?
(Bild från Avanza.se)

lördag

Aktuella hävstångsprodukter

Unibet spelodds, lördag förmiddag:

Yohio, Heartbreak Hotel, 1,75 ggr pengarna.
Louise Hoffsten, 12,5 ggr pengarna
Sean Banan, 35 ggr pengarna

All in!

torsdag

Den svenska Pippi Långstrump-ekonomin


Bloggrannen Cornucopia? nämner ibland den svenska framgångsrika Pippi Långstrump-ekonomin. Men hur framgångsrika är den egentligen? Vad säger de om oss i andra länder? Vi kan ju ta en titt.

Till att börja med får Handelsbanken beröm i en artikel i Bloomberg för att de utvidgar sin verksamhet utanför Sverige. Och det är en gammal hederlig och förnuftig filosofi som styr banken, till skillnad från många andra europeiska banker som får skäll för spekulationsiver och kreditförluster. Faktum är att hela vårt land får uppmärksamhet i USA för en ekonomi där välfärd och trygghetssystem är självklarheter. Washington Post gick längre och kallade Sverige för ”the rock star of the recovery”. Och en ekonomisk jämförelse med England - som också är ett EU-land med egen valuta - ger även Sverige och svenskarna en hel del beröm.

Alla dessa lovord kan givetvis bero på att utlänningar inte har en klar bild av vår ekonomi, eller så är vi helt enkelt bäst.

fredag

Vill Sverige bli av med sina pensionärer?


Det klagas en hel del på vården idag. Inte minst åldringsvården. I samband med detta finns det en oro över hur en allt mindre andel unga ska kunna ta hand om vår åldrande befolkning. Och den åldrande befolkningen oroar sig för sänkta pensioner (Bromsen). Kan problemet lösas, eller i varje fall lindras, på något enkelt sätt? Tja, varför inte genom en smärre folkvandring. En spaning där jag bor visar i varje fall många i arbetsför ålder kommer hit för att arbeta och många äldre svenskar flyttar härifrån. Och varför inte, i varmare länder kan våra seniora medborgare få:
Sänkta levnadsomkostnader
Som exempel ligger matpriset i Sverige generellt 20 % över det europeiska genomsnittet.
Lägre skatt på pensionen
Sverige har avtal med flera andra länder för att undvika dubbelbeskattning. Detta kan givetvis variera för olika länder men som exempel beskattas inte tjänstepension från privat näringsliv över huvud taget i Portugal. Avtalen är som gjorda för att få våra åldrande att flytta. Anar jag en dold agenda?
Gemenskap och förbättrat socialt liv
Många uttråkade pensionärer kan byta tv-soffan mot golfrundor, året runt-trädgård och kvällar vid tapasbaren.
Minskad benskörhet/färre benbrott
Sol, medelhavsdiet och sköna promenader istället för ishalka, snö och mörker.

Vad vinner då Sverige på att våra äldre flyttar utomlands? När vi skriver skatteavtal med andra länder är det med vetskap om att vi förlorar skattepengar och konsumtion. Men å andra sidan får vi:
Minskad belastning i vården
Fler lediga bostäder
Våra vänner i sydligare länder får ökad konsumtion från seniora medborgare och dessutom fler sålda bostäder, vilket det inte är någon brist på runt Medelhavet.